V Šoštanju praznujejo Napotnikovo leto

13:02

V Občini Šoštanj bodo letos z vrsto dogodkov obeležili 130. obletnico rojstva akademskega kiparja Ivana Napotnika. Ta je eden pomembnejših kiparjev v slovenskem umetniškem prostoru prve polovice 20. stoletja in je znan predvsem po mali plastiki v lesu.

Vodja Vile Mayer Špela Poles je pojasnila, da bo eden izmed prvih večjih dogodkov v sklopu Napotnikovega leta junija, ko bodo v Šoštanju obeležili tudi osem let od prenove omenjene vile in obletnico vzpostavitve tamkajšnjih stalnih zbirk.

O Napotniku bodo med drugim pripravili kratek dokumentarni film in ga predvajali v sklopu filmskih večerov v Muzeju usnjarstva na Slovenskem, ob občinskem prazniku in dnevih kulturne dediščine bodo o tem umetniku pripravili plakatno razstavo na Trgu svobode. Med večjimi dogodki bo tudi decembrska slavnostna akademija o Napotniku, ko bodo predstavili tudi publikacijo, ki jo bo izdala občina Šoštanj. Jeseni bo v Vili Mayer že 45. mala Napotnikova kiparska kolonija. Sicer pa bodo v Šoštanju letos spomnili še na 55 let od ustanovitve Napotnikove galerije, na 20. letnico ustanovitve Mestne galerije in na 50 let Likovnega sveta otrok.

20180328_100353
Dogodke v sklopu Napotnikovega leta so predstavili (od leve) vodja Vile Mayer Špela Poles, šoštanjski župan Darko Menih in višja svetovalka za družbene dejavnosti Alenka Verbič.
Ivan Napotnik, MAČKA (MAČKA NA LESENI KROGLI), 1920, orehov les. Foto Uroš Acman
Občina Šoštanj ima v lasti kiparko zbirko več kot 70 Napotnikovih umetnin, ki so od leta 2010 naprej kot stalna zbirka na ogled v tamkajšnji Vili Mayer. V zbirki je tudi mačka, ki jo je Napotnik leta 1920 izdelal iz orehovega lesa.