V Vitanje pride ruski premier Dimitrij Medvedjev

6:08

Vitanjski javni zavod Ksevt je z novim aktom pod svoje okrilje vzela država in kot prvi večji projekt bo odprtje novega kipa Jurija Gagarina. Po besedah župana Mirka Polutnika na odprtju poleg astronavtov iz ruskega astronomskega observatorija Pulkovo pričakujejo tudi ruskega premiera Dimitrija Medvedjeva. 

KSEVT Vitanje

Po številnih sestankovanjih župana s predstavniki vlade, je vlada sprejela ustanovitveni akt, s katerim je Ksevt postal zavod javnega pomena. Zavod, ki je bil v lasti Občine Vitanje, je zdaj v večinski lasti države. Država bo zagotovila pet šestin finančnih sredstev in šestino občina. Da država misli resno in da želi dati javnemu zavodu res mednarodni sloves, bo pokazala s prvim odmevnim dogodkov. 11. aprila bodo namreč v Ksevtu odprli kip slavnega ruskemu kozmonavta Juriju Gagarinu, ki je kot prvi človek poletel okoli Zemlje. Na povabilo slovenske vlade se bo odprtja udeležil sam ruski predsednik vlade Dimitrij Medvedjev. Vitanjski župan Mirko Polutnik je vesel, da se je znebil finančnega bremena ter da v manjši kraj prihaja tako pomembna osebnost.

Pred odprtjem se bo ruski premier udeležil konference o rusko slovenskem sodelovanju, kjer so bodo predstavila znana slovenska podjetja, katerim Rusija predstavlja pomemben izvozni trg.

BGO

banner-ntrc-martinovanje

Deli