V Žalcu Jararaja in trubadurji slovenske kulture

10:11

Osrednja slovesnost v počastitev kulturnega praznika bo v Žalcu nocoj, ko bodo podelili tudi Savinova priznanja najzaslužnejšim kulturnim delavcem v občini. Že dopoldne bo tudi proslava za mlajše občanke in občane s podelitvijo malih Savinovih priznanj.

Proslavo ob kulturnem prazniku in podelitev priznanj najzaslužnejšim kulturnim delavcem in ustvarjalcem v Žalcu že tradicionalno pripravijo v kulturnem hramu Spodje Savinjske doline, v Domu II. slovenskega tabora. Letos je pripravljen program, kot je povedala vodja programa kultura pri zavodu za kulturo, šport in turizem Žalec Lidija Koceli, povsem skladen s prazničnim letom, ko obeležujemo 500 let reformacije.

banner-uniforest-prodajalna-husquarna-kosilnice-marec-2020

Slavnostni govornik bo direktor Javnega sklada Republike Slovenije za kulturne dejavnosti Marko Repnik. Na prireditvi bodo podeljena tudi Savinova odličja za ustvarjalnost na kulturnem področju za leto 2016. Najvišje priznanje za življenjsko delo, Savinovo plaketo z denarno nagrado bo tokrat prejela zborovodkinja Zdenka Markovič.

Ob tem bodo, kot pravi Kocelijeva, podelili še štiri Savinova priznanja, dobitnike pa bodo razkrili šele na prireditvi. Osrednja večerna slovesnost se bo začela ob 19. uri. Že dopoldne, ob 11. uri, pa bo v žalskem kulturnem domu še šolska občinska prireditev ob slovenskem kulturnem prazniku, na kateri bodo mladim ustvarjalcem in njihovim mentorjem podelili »mala Savinova priznanja« za uspešno delo na področju kulture. Tudi dopoldansko prireditev bodo programsko obogatili člani skupine Jararaja.

Poklon kulturi tudi v Laškem in na Polzeli 

V Laškem se bo osrednja slovesnost ob 8. februarju začela nocoj ob 18. uri. Slavnostni govornik v tamkajšnjem kulturnem centru bo dr. Tomo Korošec, kulturni program bodo pripravili učenci in učitelji Glasbene šole Laško – Radeče. Na slovesnosti bodo podelili priznanja Antona Aškerca za najvidnejše dosežke na področju kulture v občini Laško. Letos bodo priznanja prejeli Milena Suhodolčan za dolgoletno vsestransko kulturno delovanja, Kristian Kolman za delovanje na glasbenem področju ter Družina Čadej iz Curnovca. Območni javni sklad za kulturne dejavnost bo podelil tudi svoja priznanja za vidne dosežke na področju ljubiteljske kulture. Prav tako bo podeljeno tudi priznanje Zlati Možnar za izjemne dosežke na področju etnografske dejavnosti v občini Laško.

Kulturni in slovenskim kulturnikom se bodo nocoj poklonili tudi na Polzeli. Osrednja občinska proslava se bo ob 18. uri začela v Domu krajanov Andraž nad Polzelo. Slavnostni govornik bo župan Jože Kužnik, gosta večera pa pevka Ditka in mojster besede Feri Lainšček. Kulturni program bodo sooblikovali člani Kulturnega društva Andraž. Na proslavi bo podeljen tudi Prešernov cekin za življenjsko delo na področju kulture v Občini Polzela.

Jutri bodo proslavo pred kulturnim praznikom pripravili še v Taboru. Ta se bo v tamkajšnjem domu krajanov začela ob 18. uri.

Pahor: “Povezani zmoremo tudi skozi najhujše čase”

Osrednjo občinsko proslavo ob slovenskem kulturnem prazniku je v Šentjurju sinoči s svojim prihodom počastil tudi predsednik države Borut Pahor. V slavnostnem nagovoru je izpostavil pomen jezika in kulture, ki sta nas kot narod varovala in ohranjala. V manj kot sto letih, v času enega človeškega življenja, smo Slovenci preživeli tri vojne, zamenjali dva povsem različna družben koncepta, živeli v sedmih političnih ureditvah in zamenjali 13 vrst denarja. Borut Pahor:

„Da povezani zmoremo tudi skozi najhujše čase, je danes še posebej pomembno vedeti. Saj se svet znova ozira v zgodovinska obdobja, za katera smo menili, da smo jih za vedno pustili za sabo. In tudi Slovenci bomo morali znova pretehtati nekatera svoja temeljna izhodišča,“ je še dejal Pahor. Ob koncu je šentjurskemu županu Marku Diaciju predal simbolično protokolarno darilo – slovensko zastavo. V nadaljevanju je območna enota javnega sklada za kulturne dejavnosti podelila priznanja za uvrstitve na regijska in državna srečanja. Prejeli so jih mlada literatka Maruša Miheljak, vokalna skupina Glasovir, ljudski pevci Jesensko cvetje, otroški gledališki skupini iz OŠ Planina pri Sevnici in OŠ Franja Malgaja Šentjur ter mladinska folklorna skupina Lintvar. Člani skupine Lintvar in pevci Jesenskega cvetja so oblikovali tudi večerni kulturni program.

STO, RG, LK

Deli