Večno mladi slavili na 25. Dnevih komedije

9:49

Velika zmagovalka letošnjih 25. Dnevov komedije je songdrama Erika Gedeona Večno mladi v izvedbi Drame Slovenskega narodnega gledališča (SNG) Maribor. Strokovna žirija je tej predstavi, ki je prejela tudi najboljšo oceno občinstva, namreč podelila laskavi naziv žlahtne komedije, režiserju te komedije Sandyju Lopičiću je podelila naziv žlahtnega režiserja, igralko Matejo Pucko pa je razglasila za žlahtno komedijantko.
Predstava Večno mladi se loteva tem staranja in minljivosti kot prepleta zlatih časov rokenrola z vsemi spremljevalnimi življenjskimi stili. Opozori tudi na tragikomičnost poslednje postaje, kjer se v luči bližnje smrti zavemo radosti življenja z vsemi njegovimi tegobami vred. Obenem je to tudi igra o gledališču ali cirkusu, o tem, kako z igrivostjo, s hudomušnostjo in z glasbo lahko premagamo trpkost vsakdana.
Strokovno žirijo 25. Dnevov komedije so sestavljali direktorica Osrednje knjižnice Celje Polona Rifelj, režiser Jaka Andrej Vojevec in gledališki kritik Slavko Pezdir. Slednji je pojasnil, zakaj je predstava Večno mladi požela kar tri lovorike, prepričala pa je tudi občinstvo.

Žlahtna komedijantka je postala Mateja Pucko za vlogo Gospe Pucko v songdrami Večno mladi.

banner-uniforest-prodajalna-husquarna-kosilnice-marec-2020

Za isto predstavo se je z nazivom žlahtnega režiserja okitil Sandy Lopičić, ki sicer izvira iz Sarajeva, zadnjih 25 let pa živi v Gradcu. Z igralci Drame SNG Maribor se je izvrstno ujel in jim prepustil koreografsko snovanje uprizoritve, sam pa se je posvetil predvsem glasbi, ki je njegovo močnejše področje.
Komedija ni za “zelence”
Žlahtni komedijant je postal Iztok Mlakar kot avtor komedije in glasbe za predstavo Pašjon v koprodukciji SNG Nova Gorica in Gledališča Koper ter interpret Hudiča kot prvega igralca in navdihovalca vsega komedijskega dogajanja. Strokovna komisija je zapisala, da Mlakar s svojim delom obuja žlahtno tradicijo igralcev, komedijantov in komediografov v eni osebi, ki sega vse do Molièra in Shakespearja.

V SLG Celje so minulo soboto razglasili tudi zmagovalca bienalnega natečaja za žlahtno komedijsko pero, ki skuša slovenske dramatike spodbuditi k ustvarjanju novih kakovostnih komediografskih besedil. Nagrado je prejel avtor komedije Grenlandija, režiser in dramatik Vinko Möderndorfer.

TINA STRMČNIK
Foto: SHERPA

Ustvarjalci predstave Večno mladi, ki so v tej songdrami poskrbeli za vse prej kot dolgočasen rokenrol tretjega življenjskega obdobja.
Žlahtni komedijant Iztok Mlakar v družbi žlahtne komedijantke Mateje Pucko.

Vinko Möderndorfer je zmagovalec bienalnega natečaja za žlahtno komedijsko pero. Ob njem je upravnica SLG Celje mag. Tina Kosi.