Velenje – kakšna je prava pot za razvoj gospodarstva?

9:04

Velenje je eno od močnih gospodarskih središč, ki pa se v zadnjem času sooča s številnimi izzivi. Zato smo vseh šest kandidatov za župana vprašali, kakšna je po njihovem prepričanju prava pot za razvoj gospodarstva, glede na spremembe, ki se dogajajo v velikih gospodarskih družbah – na primer omejeno delovanje Premogovnika Velenje in negotova prihodnost Gorenja, ki jo prinaša prevzem kitajske korporacije Hisense.

Breda Kolar, ki je bila v zadnjem mandatu podžupanja Mestne občine Velenje, za županjo pa jo predlaga Stranka modernega centra, meni, da se pri razvoju gospodarstva ne gre zanašati samo na velike igralce.

banner-uniforest-prodajalna-husquarna-kosilnice-marec-2020

Dodala je še, da občina pri spodbujanju gospodarstva ne sme pozabiti na razvoj zelene industrije in mora na vseh področjih razvoja zasledovati ekološko usmerjenost.

Jože Hribar, ki je znan kot Big Joco, kandidira pod okriljem stranke Naše Velenje – Hribar je sicer dee jay, organizator, manager in gostinec, ki pravi, da je gospodarstvo v Velenju v dobri kondiciji, več priložnosti pa si zaslužijo samostojni podjetniki.

Za županski stolček se znova poteguje socialni demokrat Bojan Kontič, ki Mestno občino Velenje vodi od leta 2010. Upa, da bo Gorenje po prihodu tujih lastnikov uspešno poslovalo naprej, verjame pa tudi, da Slovenija brez premogovnika in termoelektrarne ne bo zmogla zagotavljati energetske samooskrbe. Zato mora občina zagotoviti pogoje za razvoj malega gospodarstva ter tako privabljati investitorje.

S podporo Slovenske ljudske stranke se bo za županski stolček potegoval Mihael Letonje, ki je od leta 2002 svetnik v svetu mestne občine. Prepričan je, da so v Velenju preveč odvisni od obeh velikih gospodarskih družb. Zato se zavzema za spodbujanje podjetniške miselnosti med mladimi in prekvalifikacijo nezaposlenih.

Dodaja še, da je veliko energije treba vložiti tudi v turizem, ki je pomembna gospodarska priložnost Šaleške doline.

Za župansko kandidaturo se je odločil še Matej Jenko. Ta je na prejšnjih lokalnih volitvah za župana kandidiral na listi SMC, kasneje je iz stranke izstopil in deloval kot neodvisni svetnik. Na tokratnih lokalnih volitvah sodeluje s podporo velenjskega mestnega odbora Dobra država. Gospodarski razvoj občine si zamišlja ob velenjskem jezeru, kjer je po njegovem prepričanju idealna lega za Slovensko Florido. Tako je namreč poimenoval projekt, ki naj bi ponujal možnost bivanja več tisoč premožnejšim upokojencem.

Slovenska demokratska stranka bi na čelu občine rada videla Suzano Kavaš, ki je občinska svetnica od leta 2014. V letošnjem letu se je potegovala tudi za mesto poslanke na državnozborskih volitvah. Samostojna podjetnica meni, da mora lokalna skupnost tuje lastnike Gorenja prepričati, naj v Velenju še naprej razvijajo podjetje.

Po njenem prepričanju je treba odnos s tujim lastnikom skrbno negovati, da bo tovarno še širil in odpiral nova delovna mesta. Že danes pa je treba zastaviti ustrezno strategijo, kje iskati nova delovna mesta, ki bodo potrebna po zaprtju velenjskega premogovnika.

TS
Foto: GrupA

IMG_9548

Deli