Veleposlanika veselijo gospodarske vezi

Ameriški veleposlanik Brent R. Hurtley prvič na obisku v Rogaški Slatini

9:07

»Veliko novega sem spoznal in se prepričal, da obstaja že veliko vezi med ZDA in tem prijetnim krajem,« je ob svojem prvem obisku Rogaška Slatine minuli torek povedal ameriški veleposlanik v Sloveniji Brent R. Hurtley.

Kot je povedal Hurtley sta z županom Brankom Kidričem imela zelo zanimiv pogovor, sicer pa je obiskal tudi Steklarno Rogaška in medicinski center ter se sprehodil po ulicah kraja in znamenitem zdraviliškem parku.

banner-uniforest-prodajalna-husquarna-kosilnice-marec-2020

»V Steklarni Rogaška so me seznanili, da kar 80 odstotkov proizvodnje prodajo v ZDA, ali neposredno ali pa ameriškim turistom v Sloveniji in drugod po Evropi. Spoznal sem, da je tudi turizem v Rogaška Slatini zelo močan in mednarodno usmerjen,« je med drugim o obisku povedal Brent R. Hurtley.

Župan Občine Rogaška Slatina Branko Kidrič je ameriškemu veleposlaniku Brentu R. Hurtleyu v spomin na njegov prvi obisk Rogaške Slatina izročil monografijo kraja.

Dodal je še, da bi Rogaško Slatino rad obiskal tudi kot turist. Morda že poleti, ko bo zaživel prenovljeni zdraviliški park, kot ga je seznanil župan Branko Kidrič.

Brent R.Hurtley in Branko Kidrič sta se sicer pogovarjala tudi o možnostih ameriških podjetij za naložbe v občini oziroma o možnostih tukajšnjih podjetij za prodor na ameriški trg, ne pa tudi o konketnih poslih.

Branko Kidrič je ameriškemu veleposlaniku predstavil zgodovino in zdraviliško tradicijo Rogaške Slatine, dosežke občine v minulem desetletju in ključne projekte v prihodnosti.

»Veleposlanika smo tudi seznanili, da smo že leta 1999 podpisali pogodbo s predstavniki ZDA o izgradnji čistilne naprave v Rogaški Slatino, kar ga je veselilo. Smo pa tudi izrazili željo, da bi več ameriških turistov prišlo v Rogaško Slatino«, je še povedal župan Občine Rogaška Slatina.

Po mnenju Brenta R. Hurtleya je Slovenija še vedno premalo poznana v ZDA. »Ko bodo Američani odkrili Slovenijo, bodo navdušeni. Pri vas so velike možnosti za aktivnosti v naravi, hojo, plezanje, smučanje…,« je laskal ameriški veleposlanik, ki je napovedal, da namerava spoznati vsak kotiček naše države.

ROBERT GORJANC

Foto: RG