Poziv k ustrezni zaščiti, nakupovalna središča s spremenjenim delovnim časom

20:00

Sindikat delavcev trgovine Slovenije poziva vse delodajalce v dejavnosti trgovine, eni od največjih dejavnosti po številu zaposlenih v Sloveniji, da zaščiti svoje zaposlene pred nevarnostjo koronavirusa.

»Delavke in delavci v trgovini so vsak dan v neposrednem stiku z množico ljudi, na blagajnah se delavke dotikajo denarja, ki velja za najbolj umazano stvar na svetu, vir bakterij predstavljajo tudi nakupovalni vozički, prav tako pa so na blagajnah delavke v oddaljenosti manj kot en meter od kupcev. Ker se mnogi kupci ne zavedajo nevarnosti koronavirusa, prehlajeni in mogoče tudi okuženi hodijo po poslovnih enotah in neposredno ogrožajo naše člane in članice, zaposlene v trgovini.«

banner-uniforest-prodajalna-husquarna-kosilnice-marec-2020

Sindikat tako poziva vse delodajalce, da z neposrednimi ukrep (zaščitne rokavice in maske) opremijo in zaščitijo delavke in delavce na blagajnah in vseh mestih, kjer obstaja možnost okužbe. Ob tem pozivajo še, da naj vsem zaposlenim omogočijo uporabo razkužil, saj lahko tako preprečijo, da se okužba iz trgovine prenese tudi na ostale prebivalce.

Nakupovalna središča v lasti družbe Spar European Shopping Centers (SES) bodo od petka, 13. marca, obratovala po spremenjenem delovnem času.

Celjski Citycenter, Europark Maribor ter ljubljanska Citypark in Center Vič bodo tako od ponedeljka do sobote odprti od 10. do 18. ure, ob nedeljah pa zaprti. Za trgovine Interspar spremembe ne veljajo.

Citycenter_Celje_zunanjost_april_2015_(7)-bigIz družbe SES Slovenija so sporočili, da bodo Intersparovi supermarketi in hipermarketi zaradi nujne učinkovite oskrbe prebivalstva odprti po nespremenjenem delovnem času, od ponedeljka do petka od 9. do 21. ure, ob sobotah od 8. do 21. ure in ob nedeljah od 9. do 15. ure. S tem bo zagotovljena dolgoročna oskrba z osnovnimi potrebščinami, zatrjujejo.

Zagotovili so, da bodo v dobrobit ljudi sprejeti vsi varnostni ukrepi, ki omogočajo upoštevanje vseh zdravstvenih priporočil za ravnanje, kot npr. redna dezinfekcija rok tudi med obiskom nakupovalnih središč. Prav tako bodo redno spremljali in upoštevali vsa navodila pristojnih oblasti.

LKK, foto: Citycenter