Veliko zanimanje za razstavo o začetkih jadralnega letalstva

11:38

Sinočnje odprtje razstave o začetkih jadralnega letalstva v Celju je naletelo na velik odziv obiskovalcev, o čemer pričajo tudi polni razstavni prostori Zgodovinskega arhiva Celje (ZAC). 

Odprtje razstave o začetkih jadralnega letalstva v Celju v Zgodovinskem arhivu Celje.
Odprtje razstave o začetkih jadralnega letalstva v Celju v Zgodovinskem arhivu Celje.

Razstava, katere avtor je dr. Bojan Himmelreich iz ZAC, prikazuje uresničevanje ideje Bogdana Mirnika in Mirka Mejavška o nastanku jadralne skupine v okviru aerokluba Celja, sestavljanje prvih letal, vlogo Ladislava Ropasa kot ključnega konstruktorja in druga poglavja iz začetkov zgodovine jadralnega letalstva v Celju.

Temelj gradiva za razstavo je spominski arhiv, ki sta ga ohranila sinova obeh snovalcev jadralne skupine, ki imata, zanimivo, ista imena kot njuna očeta.

Partnerja pri razstavi, ki bo na ogled do 25 novembra, sta še Muzej novejše zgodovine Celje in Gimnazija Celje – Center, kjer je bila delavnica (v takratni še Visoki trgovski šoli), kjer je tehnično zelo izobražena skupina snovala in sestavljala letala.

Eden od eksponatov na razstavi, ki prikazuje dosežke jadralne skupine.
Eden od eksponatov na razstavi, ki prikazuje dosežke jadralne skupine.

Ob razstavi je Pošta Slovenije izdala tudi priložnostno znamko in razglednico,  včeraj pa je bil na temo razstave v rabi tudi poštni žig.

Reportažo o razstavi si boste lahko prebrali tudi v Novem tedniku. 

ROBERT GORJANC

Foto: Zgodovinski arhiv Celje

 

 

 

 

 

 

 

temelji na gradivu, ki sta ga hranila sinova

Deli