Velika noč je praznik veselja in upanja

5:10

Danes je velika noč, največji krščanski praznik. Verniki se spominjajo Kristusovega vstajenja, ki ga častijo po njegovem križanju na veliki petek. Za kristjane je to praznik veselja in upanja.

Na veliki petek velja zanje strogi post, na veliko soboto je blagoslov velikonočnih jedil, ki jih nato v družinskem krogu uživajo za današnji zajtrk. Velikonočna jedila imajo simbolični pomen. Tako suho meso pomeni odrešenikovo telo, rdeči pirhi kaplje njegove krvi, hren žeblje njegovega križa ter potica trnjevo krono. Na današnje velikonočno jutro se vrstijo po številnih župnijah slovesne maše ter vstajenjske procesije. Škofje nagovarjajo vernike z velikonočnimi poslanicami. Med njimi je tudi upravitelj Škofije Celje Rok Metličar.

Velika noč, ki je premakljiv praznik, bo prihodnje leto 12. aprila.

Velikonočna poslanica 2019

“Kristjani vstopamo v sveto velikonočno tridnevje, ki je jedro celotnega bogoslužnega leta. Ko gledamo in premišljujemo ob Kristusovem trpečem obrazu, v veri že prepoznavamo Njegovo poveličano obličje in pojemo aleluja. Obredi velikega četrtka in petka ter velikonočna vigilija nam pomagajo, da znova podoživimo skrivnost trpljenja, smrti in vstajenja našega Gospoda.
Veliki četrtek je dan olja, kruha in vina. Ta dan dopoldne poteka bogoslužje, krizmena maša, med katero pred krajevnim škofom duhovniki obnovimo duhovniške obljube, sodelujemo pri blagoslovu svetih olj in posvetitve svete krizme. Zvečer duhovniki v domačih občestvih obhajamo sveto mašo, pri kateri je še posebej poudarjen spomin postavitve zakramenta svete evharistije, Jezusove zapovedi ljubezni, tudi s simboličnim umivanjem nog.

Veliki petek je dan teme. Edini dan v letu, ko povsod po svetu ne obhajamo svete maše. V spomin Jezusove smrti na križu molimo križev pot, zvečer pa pri obredih velikega petka poslušamo Gospodovo trpljenje in prejmemo sveto obhajilo.

Velika sobota je dan molka in blagoslovov. Jutranji blagoslov ognja in nato blagoslovi jedil se prevesijo v večerno obhajanje velikonočne vigilije, ki doseže višek s slavjem luči, krstom katehumenov in z veselo alelujo, hvalnico vstalemu Kristusu.


Velika noč in skrivnost vstajenja. Spominjamo se največjega čudeža in temelja naše vere, to je vstajenja Jezusa Kristusa od mrtvih. V tej veri in povabilu k dejavni ljubezni si danes in te dni zaželimo veselo veliko noč. Bodimo blizu Jezusu v njegovem trpljenju in vstajenju. Tako bomo z veselim srcem obhajali velikonočno skrivnost, zaživeli v upanju Kristusove vstajenjske ljubezni, kjer smrt nima več moči in nič ni več izgubljeno.”

Rok Metličar,
škofijski upravitelj

BJ, foto: pixabay

Deli