»Virus, ki je svetu dal lekcijo«

9:54

»Veliko je še neznanega. Število okuženih v svetu nezadržno raste. Zanimiv podatek: štiri mesece je bilo treba, da se je v svetu okužilo milijon ljudi, nato samo približno 14 dni, da se je to število podvojilo! Zanimivo je, da smo bili na poti postopnega uničenja sveta, nato je prišel mimo majhen virus, ki nam je dal lekcijo, da nismo vsemogočni.«

Celoten intervju je objavljen v tiskani izdaji Novega tednika. 

Čeprav se epidemija umirja, moramo biti pri sproščanju ukrepov skrajno previdni, pravi asist. Janko Vlaović, dr. medicine in specialist pnevmologije ter vodja covid Urgentnega centra Celje in namestnik vodje Urgentnega centra Celje. Vlaović obravnava tudi najtežje bolnike na internem intenzivnem oddelku, prav tako je dnevno v stiku z ljudmi, ki pomoč poiščejo zaradi covida-19. Na vprašanje, ali je zaradi tempa dela med epidemijo utrujen, odgovori pritrdilno, a hkrati pove, da trenutna situacija ne dopušča pritoževanja, ampak mora motivirati z zelo dobrim namenom: pomagati ljudem.

»V trenutkih, ko je obremenjenost izredno velika, je ena največjih vrednot v medicini kolegialnost. V tem obdobju je določen del zdravniškega osebja manj obremenjen, določen del bolj. Pri meni se dodatna utrujenost pojavi tudi zato, ker sem obremenjen še z organizacijskim delom poleg dela z najtežjimi bolniki. Obremenitve so večje še zaradi zahtevnega dela v osebni varovalni opremi.«

Je dobra novica vsaj, da se epidemija tudi na Celjskem umirja?

Dosegli smo prvi vrh. Še pred mesecem smo bili zdravstveni delavci in člani bolnišnične poveljniške skupine zelo zaskrbljeni, kaj se bo zgodilo v naši regiji, saj smo prejemali vznemirljive informacije iz sosednjih držav. Imeli smo dovolj časa, da se na grožnje ustrezno pripravimo. Na državni ravni so bili ukrepi sprejeti bistveno prej kot v drugih državah. Hiter odziv države ter seveda upoštevanje navodil sta razloga, da so številke obolelih in umrlih dokaj nizke. Situacija je pod nadzorom. A borba še zdaleč ni končana.

VLAOVIC PRAVA

Torej se ne smemo prehitro veseliti?

Globalno se številke okuženih neprekinjeno povečujejo, torej to ni nekaj, kar bo trajalo samo še mesec ali dva, ampak bo potrebna prilagoditev načina življenja za določeno obdobje. Kljub temu da smo trenutno s stanjem zadovoljni, bo nujna velika pazljivost pri postopnem vračanju v normalno življenje in pri sproščanju ukrepov tudi z gospodarskega vidika. Prilagoditev celotnega človeštva bo trajala kar nekaj časa in če bomo še naprej upoštevali navodila, bomo lahko skrbno nadzorovali število okuženih in tako pazili, da ne poraste tako, da bi bilo zdravstvo preobremenjeno. Vemo, kaj se lahko zgodi: smrtnost bi lahko porasla celo za petkrat, ker zdravstvene ustanove ne bi bile sposobne obravnavati vseh obolelih.

Celoten intervju je objavljen v tiskani izdaji Novega tednika.

SIMONA ŠOLINIČ

Foto: SBC

Deli