Višje položnice za odvoz smeti

Kapacitete za ravnanje z odpadki so prevelike

11:42

Letošnje poletje bo znava prineslo podražitve. S prvim julijem bodo namreč vičji zneski na položnicah za odvoz smeti. Cena odvoza bo sicer ostala nespremenjena, dražji bosta obdelava in predelava komunalnih odpadkov. Glavni razlog tokratne podražitve je predvsem 2,8 milijona evrov vredna naložba v nadgradnjo centra za mehansko-biološko obdelavo.

odvoz-smetiNove, višje cene morajo potrditi tudi občinski sveti vseh 24 občin, ki so sodelovale pri snovanju Regionalnega centra za ravnanje z odpadki Celje (RCERO). Čeprav imajo občine pri oblikovanju cen bolj malo besede, ta točka zadnje tedne zaposljuje občinske svetnike v regiji. Izvajalec, podjetje Simbio, pripravi predlog sprememb cen za storitve ravnanja z odpadki, občine pa jih potrdijo. Če jih ne, jih subvencionirajo. Iz lastnih proračunov.

banner-uniforest-prodajalna-husquarna-kosilnice-marec-2020

Čeprav se občinski predstavniki zavedajo, da je vsaka podražitev za občane neprijetna in da lahko za posameznike, ki živijo na pragu revščine pomeni izjemno veliko breme, so za zdaj povsod dvig cen potrdili. Župan Prebolda Vinko Debelak pravi, da so talci napačnega sistema.

Ob tem je Debelak izjemno kritičen do države oziroma državne oblasti, ki je tako lokalnim skupnostim, kot podjetju, ki s celjskim centrom za ravnanje z odpadki upravlja, ob gradnji zagotavljala povsem nekaj drugega, čemur smo priča danes.

O napakah celotnega sistema, ki organizira zbiranje, obdelavo in predelavo odpadkov je spregovoril tudi direktor Javnega komunalnega podjetja Slovenske Konjice Franc Dover.

Položnice bodo dražje tudi v Obsotelju in na Kozjanskem, kjer za odvoz mešanih komunalnih odpadkov do RCERO Celje skrbi Javno podjetje za komunalne storitve Rogaška Slatina OKP. Direktor Bojan Pirš je povedal, da mehansko obdelavo odpadkov in njihovo odlaganje od leta 2013 prepuščajo regijskemu centru za ravnanje z odpadki v Bukovžlaku. Od omenjenega centra je odvisna tudi cena opravljenih storitev.

Nove cene so tako potrdili tudi svetniki občine Podčetrtek. Podobno kot drugod, župan Peter Misja ugotavlja, da pri tem posebnega manevrskega prostora niso imeli.

odvoz smeti

Za prebivalce 12 občin,kjer Simbio zagotavlja tako odvoz kot tudi vso nadaljnjo obdelavo odpadkov bodo položnice enotne. Uporabniki 120 litrskih zabojnikov bodo za storitev plačevali 78 centov več, za evro in pol bo višja položnica uporabnikov 240 litrskih zabojnikov. Nekoliko težje je enoumno nove cene za uporabnike v večstanovanjskih zgradbah, saj je tam cena odvisna od števila ljudi v bloku in od števila zabojnikov, Cene so bodo v povprečju na osebo dvignile za 20 centov. Za občane kjer za odvoz smeti skrbi OKP Rogaška Slatina bo podražitev za eno osebo v gospodinjstvu 33 centov. Se pa vsaj za zdaj cene ne bodo spremenile za občane Slovenskih Konjicah.

LK, StO, TS
Foto: SHERPA

Več o napovedanih podražitvah in o ravnanju z odpadki pri nas preberite v tiskani izdaji Novega tednika

Deli