Visoko rusko priznanje celjski profesorici Darji Poglajen

8:50

Dolgoletno profesorico slovenščine in ruščine na Gimnaziji Celje – Center Darjo Poglajen je Ruska federacija nagradila z visokim državnim priznanjem – medaljo.

Odlikovanje je prejela za dolgoletno sodelovanje z veleposlaništvom in Ruskim kulturnim centrom ter za utrjevanje ruskega jezika in širjenje ruske kulture.

Bogensperk_DPoglajen1
Na slovesnosti na gradu Bogenšperk, kjer so letos junija odprli Rusko-slovenski center Davorina Hostnika, slovenskega jezikoslovca in avtorja slovensko-ruskega in rusko-slovenskega slovarja, je ruski veleposlanik, nj. eksc. Doku Zavgajev, celjski profesorici Darji Poglajen podelil visoko državno odlikovanje – medaljo Ruske federacije.

Kot je Poglajnova dejala v zahvali, je bolj “človek za delo kot za medalje” in da je to odlikovanje tudi priznanje vsem njenim dijakom in sodelavcem, ki so ji pomagali pri delu.

Za našo medijsko hišo pa je danes povedala, da človek dobi popotnico za življenje v šoli, od svojih učiteljev in tako je tudi sama dobila navdih za študij ruščine, od legendarne profesorice Božene Orožen.

V nadaljevanju njene poklicne poti so spodbudo za ukvarjanje z ruščino predstavljali še drugi ljudje, tudi nekdanji ravnatelj Gimnazije Celje Center Igor Majerle in sedanji, Gregor Deleja.

Ruščina, sicer eden izmed devetih tujih jezikov, ki jih poučujejo na imnaziji Celje center, med dijaki vsako leto postaja bolj priljubljena. V letošnjem šolskem letu si jo lahko gimnazijci (ob španščini in nemščini) izbirajo kot 2. tuji jezik, kar je v Celju novost. Skupno se tega jezika na šoli uči več kot 80 dijakov, ki si ruščino vedno pogosteje izbirajo tudi kot izbirni predmet na splošni maturi.

Gimnazija vsako leto pripravi tudi več projektov, ki nastanejo v sodelovanju z ruskim veleposlaništvom oz. Društvom Slovenija Rusija. Med najodmevnejše spadata bienalni marčevski ruski večer ob svetovnem dnevu poezije ter novembrska Poezija iz samovarja, ki bo letos 19. novembra v Celjskem domu.

Darji Poglajen je visoko rusko državno priznanje izročil veleposlanik Ruske federacije v Slovenijii, Doku Zavgajev, na sinočnji slovesnosti v rusko-slovenskem centru Davorina Hostnika na gradu Bogenšperk.

 

BOJANA AVGUŠTINČIČ

ROBERT GORJANC

Deli