Volilni zaplet še pred volitvami

16:32

Volilno ozračje se počasi segreva. V Celju je tako danes odjeknila novica, da je sodišče pritrdilo ugotovitvam občinske volilne komisije, ki je predhodno zavrnila kandidature vseh predstavnikov za mestni svet liste Odprto Celje. Težava je nastala zaradi napačnega imena predlagatelja.

Stranka Odpro Celje in kandidati za MO Celje
Stranka Odpro Celje in kandidati za MO Celje

Lista Odprto Celje, ki v boj za župansko mesto pošilja nekdaj prvega finančnika občine, Sandija Sendelbaha, je občinski komisiji podala tudi poln seznam kandidatov za mestni svet. A kot kaže teh imen na volilnih listih ne bo. Volilna komisija in sedaj še upravno sodišče sta namreč odločila, da Odprto Celje ne more biti predlagatelj. Zaplet je pojasnil županski kandidat Sandi Sendelbah:

Kdo bi lahko oziroma bi moral biti predlagatelj?

Matevž Žugelj, predsednik občinske volilne komisije, nam je v pisnem odgovoru pojasnil, da je komisija 21. oktobra ugotovila, da vložene liste kandidatov ne vsebujejo zakonsko določene navedbe imena predlagatelja in da so listo o tem obvestili ter jo pozvali, da pomanjkljivost odstranijo. Ker tega niso storili, je komisija kandidaturo liste za člane mestnega sveta, krajevnih skupnosti in mestnih četrti zavrnila.

Kot je povedal Sendelbah, se s tako odločitvijo ne strinjajo, zato bodo iskali nadaljnje pravne možnost, najverjetneje sledi pritožba na Ustavno sodišče. Kaj to pomeni za sodelovanje na prihajajočih volitvah, v tem trenutku še ni znano. Bi se pa lahko teoretično v Celju zgodilo, da bi dobili župana, ki v mestnem svetu ne bi imel niti enega svetnika.

Zaradi birokratskih zapletov so brez posameznih kandidatur ostali tudi pri Levici in Neodvisni celjski listi.

LKK, foto: SHERPA