Vransko ta konec tedna prestolnica rož iz krep papirja

7:45

Vransko bo ta konec tedna prestolnica rož iz papirja. V tamkajšnji športni dvorani bo danes in jutri na ogled že peta vseslovenska razstava rož iz krep papirja. Organizatorji pričakujejo več kot sto razstavljavcev iz vse Slovenije, ki bodo skupaj na ogled postavili na tisoče rož.

Izdelovanje rož iz krep papirja ima na Slovenskem dolgo tradicijo. Prvo tovrstno cvetje je začelo nastajati že leta 1860, uporabljali pa so ga za najrazličnejše namene, pravi pobudnica razstave in izdelovalka rož iz papirja Martina Felicijan z Vranskega:

banner-uniforest-prodajalna-husquarna-kosilnice-marec-2020

Na Vranskem bo ta konec tedna na ogled najrazličnejše cvetje in tudi aranžmaji. Felicijanova ob tem dodaja, da si bo mogoče ogledati tako rože, narejene na star način, kot cvetje, s katerim sledijo sodobnim smernicam.

Še posebno dolga tradicija izdelovanja rož je v tistih delih Slovenije, kjer so še prisotni stari običaji, kot je kurentovanje. Vedno bolj pa središče tovrstne kulturne dediščine postaja prav po zaslugi te razstave tudi Vransko.

Letošnjo razstavo bo pospremil bogat spremljevalni program. Na voljo bo gostinska ponudba, voden sprehod po trgu Vransko, ogled jame Veternice, Schwentnerjeve hiše, gasilske zbirke in Muzeja motociklov Grom.

papirnate_roze_vransko_felicijan_gr_5413 (10)
Pobudnica vseslovenske razsatve rož iz papirja je Martina Felicijan z Vranskega.

ŠO, foto: arhiv NT

Deli