Vsak pojoči pesnik ima svojo zgodbo

Grobelno pri Šentjurju je gostilo osmi kantavtorski festival MaK 2018

12:09

Mladi avtor kant je iz skromnih začetkov zrasel v prepoznaven mednarodni festival. Na odru so se zvrstili tako novinci kot prepoznavna kantavtorska imena. Kljub pestremu naboru gostov iz Evrope in celo širše prireditev še vedno ohranja pristnost in povezanost z občinstvom.

SKUPINSKA MaK 2018
»V Sloveniji imamo ogromno izvrstnih kantavtorjev, priložnosti za nastop pred občinstvom pa precej manj. Da bi to spremenili, smo organizirali prvi festival,« se spominja glavni organizator prireditve Gregor Počivalšek. Velikih pričakovanj najprej ni imel. A ko so tretje leto povabili legendarnega Janija Kovačiča, jih je opazila širša javnost, leto kasneje je festival postal mednarodne narave. Danes je predvsem v balkanskem prostoru in na dunajski kantavtorski sceni že omembe vreden igralec. To je bilo opazno tudi pri sestavi letošnjega programa.
Nastopili so Miha Peterlič ter Zala Kralj in Gašper Šantl. Iz Novega Sada je prišla srbska izvajalka Olivera Popović, Stuart Neville s Škotske je na Grobelno prišel s posredovanjem dunajske kantavtorske scene. Zanimiva je naveza med Avstralko iz Melbourna Yani Pearl in Novogoričanom Martinom Martisom.  Za vrhunec pa sta poskrbela Damir Avdić in Boštjan Narat.  O tem, kakšna prihodnost čaka MaK, pa v

Novem tedniku 8. novembra 2018.

Foto: BLANKA PODREKAR