Z današnjo akademijo se začenja Malgajevo leto

5:00

Osrednja akademija ob začetku Malgajevega leta v Občini Šentjur bo danes zvečer v tamkajšnjem Ipavčevem kulturnem centru. Temu uvodnemu dogodku bodo sledili številni drugi, ki bodo opozorili na 100 let od smrti tega borca za severno mejo.

Franjo Malgaj je bil prvi slovenski časnik, ki je jeseni 1918 z vojsko prostovoljno prišel na Koroško, da bi tamkajšnje ozemlje priključil matičnemu narodu. Njegova zasluga je, da je Mežiška dolina, ki danes šteje skoraj 26 tisoč prebivalcev, ob koncu prve svetovne vojne, ostala Slovenska. Gostje današnje akademije, ki nosi naslov Koroški dan, bodo koroški Slovenci, ki bodo predstavili utrip na Koroškem danes. Direktorica Knjižnice Šentjur Tatjana Oset je povedala, da bo slavnostni govornik dr. Feliks Bister, avtor številnih znanih študij.

Na akademiji bosta nastopila mešani in mladinski pevski zbor Danica, ki delujeta v okviru Slovenskega prosvetnega društva iz Šentprimoža. Obiskovalci bodo lahko prisluhnili verzom koroških literarnih ustvarjalcev po letu 1960.

rpt
Od leve: vodja oddelka za družbene dejavnosti na Občini Šentjur Judita Methans Šarlah in direktorica Knjižnice Šentjur Tatjana Oset.

Že jutri bodo v Šentjurju položili venec na Malgajev grob in pripravili komemoracijo. V Zgornjem trgu bodo zvečer odprli razstavo, ki jo Občina Šentjur pripravlja z Muzejem novejše zgodovine Celje. Dogodki, posvečeni Malgaju se bodo vrstili še vse do konca novembra.

TS

burst
burst