Z Mont Blanca v državni zbor

Novoizvoljeni poslanec Aleksander Reberšek z Vranskega spretno krmari med različnimi dejavnostmi

14:41

Zgodaj zjutraj vzpon na hrib, dopoldne delovne obveznosti v gostinskih lokalih, popoldne sestanek z gasilci ali lovci, vmes še fitnes ali tek … Vsem tem dejavnostim se je letos v začetku poletja pridružilo še delo poslanca. Politika Reberšku sicer niti do zdaj ni bila tuja. V prejšnjem mandatu je bil že svetnik in podžupan Občine Vransko.

»Včasih je zaradi vseh stvari, ki jih rad počnem, dan preprosto prekratek. A če hočeš prve sončne žarke dočakati na vrhu hriba ali gore, odideš od doma še pred polnočjo. Zgodaj dopoldne si nato ponovno v dolini in opraviš vse službene obveznosti. Pomembna je samo prava organizacija, ki je ključnega pomena na vsakem področju v življenju. Saj veste, kako pravi tisti ljudski rek – vse se da, če se hoče,« pravi Reberšek.

Kljub temu da državni zbor še ni začel resno delovati, ne počivate. Obiskali ste že vse župane Spodnje Savinjske doline, kot predan gasilec ste izkazali tudi podporo vsem prostovoljnim gasilskim društvom po Savinjski dolini.

Eno od načel, ki jim v življenju sledim, je pomoč sočloveku. Kot prostovoljni gasilec vem, s kakšnimi težavami se soočajo gasilska društva in njihovi člani.
Cenim in spoštujem ljudi, ki svoj čas in delo žrtvujejo za skupno dobro. Ker v življenju štejejo le dejanja, sem s plačano članarino simbolično podprl vseh 39 prostovoljnih gasilskih društev v Spodnji Savinjski dolini.

Kako izgledajo vaši nedeljski dopoldnevi? Za poslanca Nove Slovenije bi marsikdo pričakoval, da ste pri maši. Redno hodite v cerkev?

K maši grem občasno, kadar imam čas. Nedeljske dopoldneve in tudi druge dneve z največjim veseljem izkoristim za obisk gora.

Za sabo imate že kar nekaj tovrstnih podvigov. Zagotovo največji do zdaj je nedavni vzpon na francoski Mont Blanc (4.810 m). Ste prvi slovenski poslanec, ki se je povzpel nanjo?

Tega ne vem. Zagotovo sta bila to zame nepozabna izkušnja in velik izziv. Vzpon, ki je skupaj trajal približno osem ur, je bil zahteven zaradi višine. Nenazadnje gre za najvišjo goro v Alpah in Evropski uniji. Tristo metrov pred vrhom pohodnik počasi napreduje, diha globoko in mora veliko počivati. S člani Alpskega društva Stratus smo štartali ob 2. uri, okoli 10. ure osvojili vrh in se okoli 18. ure vrnili na izhodišče.

CELOTEN INTERVJU PREBERITE V AVTUALNI ŠTEVILKI NOVEGA TEDNIKA

DCIM100GOPROGOPR8834.JPG

Aleksander Reberšek 2Aleksander Reberšek 3ŠO, foto: osebni arhiv

Deli