Z novembrom se zvišujejo cene v številnih vrtcih

9:20

Cene vrtcev se zvišujejo zaradi preklicanih varčevalnih ukrepov, ki so bili uvedeni po Zakonu o uravnoteženju javnih financ. Nekatere občine so cene zvišale že s tem mesecem, nekatere bodo podražitev nekoliko odložile. Dolgoročno se višjim stroškom za vrtčevske programe ne bo dalo izogniti.

V Mestni občini Velenje so minuli mesec začele veljati nove cene vrtcev. V novembru bodo starši prvič dobili višje zneske na položnicah. Oktobra pred dvema letoma, ko je veliko občin višalo cene svojih vrtcev, so velenjski mestni svetniki ceno vrtca celo znižali za dva odstotka. Septembra so svetniki potrdili nove, višje cene. O razlogih vodja urada za družbene dejavnosti Drago Martinšek:

Višje so tudi cene programov mozirskega vrtca, ki deluje na območju Mozirja in Rečice ob Savinji. Cene so višje za osem odstotkov. Za prvo starostno obdobje tako nova ekonomska cena znaša 458 evrov ter za drugo 352 evrov. Večina staršev plačuje 35 odstotkov ekonomske cene. V vrtec je v obeh občinah vključenih 271 otrok. Župan Mozirja Ivo Suhoveršnik:

Cene se bodo zvišale tudi v Rogaški Slatini. Župan Branko Kidrič:

V občini Podčetrtek trenutno cen še ne bodo povišali. Župan Peter Misja.

Kako je z vrtci v občini Kozje, je pojasnila županja Milenca Krajnc.

StO