Za Jonino srce

13:05

Srce je motor našega telesa in ko se upočasni ali poškoduje, potrebuje pomoč. Pomoč potrebuje tudi 14-letna Jona Žumer, sedmošolka iz Rogaške Slatine. Še v začetku leta razigrana najstnica se danes bori in na novo uči v rehabilitacijskem centru Soča. Huda preizkušnja zanjo in za njeno družino. Sokrajani so dokazali, da v teh težkih časih družina ni sama. Tako bo v torek, 6. aprila, ob 18. uri v Športni dvorani Janina v Rogaški Slatini dobrodelni koncert Za Jonino srce.

Za Jonino srceJona se je rodila s prirojeno srčno napako. Za njo je bilo do sedaj že nekaj operativnih posegov, ki jih je uspešno in pogumno premagala. Živela je povsem normalno življenje. Kljub prirojeni srčni napaki je do letos živela skoraj normalno življenje najstnice in se je ukvarjala z vsem, s čimer se ukvarjajo njeni vrstniki. Potem sta prišla letošnji februar in rutinska operacija srčne zaklopke. Ter popoln šok. Zanjo in za vse njene. Med operacijo je Jona doživela možgansko kap in končala za nekaj dni v komi. Po dnevih bojev, okrevanja in po številnih terapijah ter pomoči domačih je Jona danes na rehabilitaciji v rehabilitacijskem centru Soča v Ljubljani. Kot pravi njena mama Vesna, lepo napreduje. »Glede na prve res črnoglede napovedi zdravnikov je že zdaj dosegla lep napredek. Ne vemo pa, do kam lahko pride,« pravi pogumna mamica, ki ni želela sprejeti črnih zdravniških napovedi. »Sprva so rekli, da bo vegetirala ali da bo imela cerebralno paralizo,« se spominja. »Že takrat sem jim povedala, da bo Jona okrevala, da v to trdno verjamem in da bom za to naredila vse. Pa so rekli, da sem zelo optimistična.«

Razpeti med Ljubljano in Rogaško Slatino
Vesna je od trenutka, ko je Jona prišla iz intenzivne nege, z njo. Sprva sta bili ves čas v Ljubljani, zdaj pa je tudi Jona že dovolj močna, da se lahko z mamico konec tedna vrne domov, kjer jo čaka tudi osemletni bratec. Življenje, razpeto med Ljubljano in Rogaško Slatino, ter nenehen boj z vestjo, da je sin trenutno nekoliko na stranskem tiru, sta za Vesno tudi izjemno psihično naporna. »Včasih se res počutim krivo, ker nimam dovolj časa za sina, ampak v tem trenutku me Jona bolj potrebuje,« pravi. Dekle namreč rabi 24-urno oskrbo in nego. Na tri ure dobi hrano po gastrostomi, čeprav že lahko sama nekoliko tudi požira. Vmes mora prejemati še različna zdravila. Redno jo morajo obračati, da ne pride do preležanin, in skrbeti za osebno higieno.
Življenje se je družini Žumer povsem obrnilo na glavo. Spremenile so se tudi želje in cilji, prizna Vesna. »Želim si in verjamem, da bo Jona toliko napredovala, da bo lahko hodila in vsaj delno sama poskrbela zase.« Vesna se zares pogumno spopada in sooča z izzivi, ki ji jih nalaga življenje. »Težko je. Če se otrok rodi bolan, je to velik šok. A se s tem navadiš živeti. Ko pa imaš vsa ta leta ob sebi zdravo dekle, ki kar na enkrat postane povsem odvisna od tuje pomoči, je šok res izjemen,« prizna. Kljub vsemu se Vesna ne pritožuje in nikogar ne pomiluje. Situaciji je pogumno pogledala globoko v oči in se odločila, da bodo skupaj premagali tudi to.

Glasba zdravi in združuje
Za Jono in njeno družino je situacija res velika preizkušnja. Tako čustvena kot finančna. Ker si nobena družina ne zasluži, da trepeta, ali bo zmogla pomagati svojemu otroku, so se mame v I. OŠ Rogaška Slatina odločile, da bodo pomagale. Ob podpori lokalne skupnosti, šole in številnih glasbenikov bodo v torek, 16. aprila 2019, v Športni dvorani Janina organizirali dobrodelni koncert Za Jonino srce. Denar, zbran s prostovoljnimi prispevki, bodo namenili Joni in ji tako omogočili dodatne terapije, s katerimi se bo poskušala vrniti v normalno življenje. Sošolke in sošolci jo že močno pogrešajo, učiteljica pa pravi, da jo stol še vedno čaka. In tako bo, dokler ne bo ponovno sedla nanj.

Sredstva za družino Žumer zbira tudi Lions klub Rogaška, Zdraviliški trg 6, Rogaška Slatina.
Pomagate lahko tudi vi in donacijo nakažete na TRR SI56 0510 0801 5225 597, odprt pri Abanki, d. d., s pripisom Za Jonino srce.

LKK, foto: osebni arhiv