Za pasje ugrize je vedno kriv njegov lastnik

11:09

Na Celjskem je v zadnjih letih nekoliko več primerov ugrizov psov. Samo v lanskem letu je celjska policija obravnavala 33 primerov pasjih napadov na osebe ali druge živali. Prihajalo je tudi do hudih telesnih poškodb. Ugrizi psov so nevarni predvsem zaradi suma njihove okužbe s steklino, v kolikor niso cepljeni. Ta bolezen pa je za človeka zelo nevarna.

Več podrobnosti o postopkih v primeru ugrizov in o nekaterih izkušnjah naših bralcev je objavljeno v tiskani izdaji Novega tednika.

Ugriz psa za seboj potegne nemalo zahtevnih postopkov. Ne samo zdravstvenih pri oskrbi ran poškodovane osebe – da ne govorimo še o travmah, ki poškodovancu ostanejo – pač pa tudi kup ključnih veterinarskih pregledov psa. Takoj po ugrizu psa pregledajo, a to je le uvod v nadaljnje postopke. Sledi namreč še več pregledov oziroma redno opazovanje psa, v primeru, če ni bil cepljen proti steklini, tudi karantena. Vse to lastnika psa stane. In verjetno tudi izuči. Poleg vsega naj najverjetneje čaka še ukrep veterinarske inšpekcije ali policije, saj gre pri ugrizu psa za prekršek, ki ga bo po žepu udaril tudi za več kot tisoč evrov.

pes

Kot pravi direktor Veterinarskega centra Celje, veterinar Edvard Kruder, je za vedenje psa, takšno ali drugačno, vedno odgovoren samo lastnik. In tega se ljudje, ki si psa nabavijo nepremišljeno, še vedno ne zavedajo.

Še vedno pa se dogaja, da oškodovanci ugrizov psov ne prijavljajo, tudi zato, ker so rane morda manjše. A je zanimivo. Slovenska zakonodaja ima za ugriz tudi prasko, ki jo je pes povzročil. To pa zaradi nevarnosti stekline. Ta se namreč širi po živcih in ne po krvi in če do okužbe pride, bolezen v človeku cepivo zelo težko zatre.

SIMONA ŠOLINIČ

Foto: Pixabay

banner-ntrc-martinovanje

Deli