»Za prehransko varnost moramo poskrbeti sami«

Oskrba z živili v Sloveniji v času koronavirusa

14:00

V času epidemije koronavirusa se med ljudmi pojavlja veliko vprašanj, ali je oskrba z živili ogrožena. Sploh zaradi obleganja trgovin ob izbruhu bolezni. Trgovci zagotavljajo, da oskrba ni ogrožena, in pozivajo ljudi, naj si ne kopičijo zalog. Glede razmer pri zagotavljanju oskrbe z živili v naši državi smo se pozanimali v Zbornici kmetijskih in živilskih podjetij pri GZS.

Dr. Tatjana Zagorc, direktorica Zbornice kmetijskih in živilskih podjetij pri GZS.
Dr. Tatjana Zagorc, direktorica Zbornice kmetijskih in živilskih podjetij pri GZS (Foto: ZKŽP).

»Živilska industrija je s svojimi dobavitelji surovin, kmeti in kmetijskimi podjetji ključna pri oskrbi prebivalstva s hrano. Proizvodnja ob nekaj večjih organizacijskih izzivih teče skoraj normalno. Predelovalna industrija mora delati, če hočemo imeti založene police z živili. Vsekakor je treba pohvaliti vse člene v dobaviteljski in logistični verigi ter trgovce, ki vlagajo vse napore v to, da najdemo na policah slovenske izdelke. To zavest je treba še okrepiti, saj je še kar nekaj možnosti, da povečamo proizvodnjo in dostopnost slovenskih izdelkov. Se je pa v zadnjih dnevih bistveno spremenil nabor izdelkov, po katerih ljudje bolj povprašujejo, tako da potrošniki spet sami ustvarjajo ponudbo. V zadnjih dneh se je nakupovalna vnema zelo zmanjšala, saj ljudje porabljajo zaloge, ki so jih ustvarili v prvem tednu,« pravi dr. Tatjana Zagorc, direktorica Zbornice kmetijskih in živilskih podjetij pri GZS (ZKŽP).

Kot je še navedla, je morda malo več težav pri načrtovanju logističnih poti in pri izbiri dobaviteljev, včasih tudi od dnevnih razmer v sosednjih državah. V veljavi so posebna pravila, ki jih morajo tako dobavitelji kot prevozniki upoštevati. Prav tako je Evropska komisija objavila smernice o izvajanju zelenih pasov v skladu z ukrepi za varovanje zdravja in zagotavljanje razpoložljivosti blaga in osnovnih storitev. Poudarek je na tem, da bi morale vse notranje meje EU ostati odprte za tovorni promet in da je treba zagotoviti dobavne verige osnovnih izdelkov.

Zaradi takšnih podob izropanih trgovskih polic se ljudje sprašujejo, ali je v teh kriznih časih v Sloveniji zagotovljena oskrba s hrano.
Zaradi takšnih podob izropanih trgovskih polic se ljudje sprašujejo, ali je v teh kriznih časih v Sloveniji zagotovljena oskrba s hrano. (Foto: Andraž Purg – GrupA)

Kakšna je stopnja samooskrbe v Sloveniji?

Po podatkih Sursa so posebej nizke stopnje samooskrbe v letu 2018 izkazovale bilance zelenjave (39 odstotkov), sadja (48 odstotkov), krompirja (48 odstotkov) in žit (68 odstotkov). Stopnje samooskrbe so bile višje za meso (81 odstotkov) in jajca (96 odstotkov).

Če pogledamo podrobneje, je Slovenija več kot 100-odstotno samooskrbna z govejim in s piščančjim mesom, z mlekom in jabolki, prav tako z vinom.

»A vendar so te uradne številke, bodisi nizke ali visoke, varljive. Končno bi bilo treba narediti red na sivem trgu in bi se marsikatera številka popravila navzgor. Kar se tiče prislovično visoke oskrbe z govejim mesom ali s surovim mlekom, je treba povedati, da preveč prirejenih živali in mleka izvažamo. Tako da se obe masni bilanci govejega mesa in mleka ter mlečnih izdelkov zmanjšata za 30 oz. 40 odstotnih točk,« je poudarila direktorica ZKŽP.

podprimo slovensko

Več v tiskani izdaji Novega tednika.

ROBERT GORJANC

Deli