Za zdaj navdušili

Vodilna nemška trgovina za dom in gradnjo Obi je v začetku tedna svoj trgovski center odprla tudi v Celju. Trgovski objekt je nemški tehnični trgovec prevzel od nekdanjega avstrijskega konkurenta Baumaxa, njegovo ponudbo pa je še nadgradil. Obdržal je tudi celotno ekipo zaposlenih.

10:27

Potem, ko je trgovska veriga Baumax jeseni naznanila, da odhaja iz Slovenije, so se mnogi spraševali kaj bo z zaposlenimi v dveh njihovih preostalih trgovinah v Celju in Mariboru. Redko se zgodi, da se takšni prevzemi zgodijo brez negativnih vplivov na zaposlene in brez odpuščanja. Tokrat se je. »Obi je od predhodnika prevzel vse zaposlene in obveznosti do njih,« je poudaril vodja trgovine v Celju Krunoslav Tušek. »V Baumaxu so poskrbel, da so bili vsi zaposleni za nedoločen čas. Z 31. oktobrom je zaposlenim prenehalo delovno razmerje v Baumaxu in 1. novembra so bili že zaposleni v Obiju,« je še pojasnil Tušek in izpostavil pomen takojšnje prezaposlitve za zmanjšanje stresa pri zaposlenih. Čeprav so bili sprva tri teden prosti, je 57 zaposlenih prejelo celotno plačo brez dodatkov za malico in prevoz. Konec novembra pa so že začeli z uvajanjem, ki so ga zaposleni v celjskem centru opravili v Ljubljani in Kranju.
Prostor za domače ponudnike
Na Obijevih trgovskih policah je mogoče najti tako prestižne tuje blagovne znamke, kot proizvode pod znakom njihovih hišnih blagovnih znamk. Že v tem trenutku je med dobavitelji tudi precej uspešnih slovenskih podjetij. Teh pa naj bi bilo v prihodnje še več. »Želimo si, da bi lahko kupci pri nas izbirali tudi med domačimi, lokalnimi ponudniki,« pravi Tušek. A glavno besedo o tem kdo in pod kakšnimi pogoji se bo »pojavljal« v Obijevih prodajalnah imajo nemški lastnik.
Celjski center med največjimi
Obi je sočasno trgovini odprl v Celju in Mariboru in ima sedaj v Sloveniji osem trgovin. Novih odprtij za zdaj ne načrtujejo, saj s sedanjimi kapacitetami zapolnjujejo domala ves slovenski prostor. Kljub temu pa se lahko zgodi, da bodo v prihodnjih mesecih še zaposlovali.
Celjski center, ki se razprostira na deset tisoč kvadratnih metrih površine je poleg koprskega največji pri nas. Kot edini v Sloveniji ima urejen tudi tako imenovan »drive in« oddelek. Tega ima le že ena trgovina v Avstriji.
Kot je povedal Tušek si vodstvo nemškega trgovca od celjskega centra veliko obeta. Optimizem izhaja iz številk in poslovnih rezultatov njihovega predhodnika. »Poleg tega trgovina v Celju pokriva precej veliko območje, od Slovenj Gradca do Novega mesta,« še dodaja Tušek. V tem letu v Celju načrtujejo približno osem milijonov in pol evrov prometa.

LEA KOMERIČKI
FOTO: SHERPA