Začenja se Teden ljubiteljske kulture 2016

8:07
Zivko Beskovnik
Živko Beškovnik, foto: Gledališče Zarja Celje

Po vsej državi in tudi v zamejstvu se danes na pobudo republiškega Javnega sklada za kulturne dejavnosti in Zveze kulturnih društev Slovenije začenja Teden ljubiteljske kulture 2016.
Slovenija se z njim pridružuje evropskim državam, ki se vsako leto poklonijo ljubiteljskim kulturnim ustvarjalcem ter opozorijo na pomen, kakovost in množičnost ljubiteljske kulture v sodobni družbi. O pomenu sklopa tega prireditev, ki bo vse do 22. maja postregel z več kot 1.000 dogodki, je predsednik Zveze kulturnih društev Celje Živko Beškovnik dejal:

Pojasnil je še, da se se kulturna društva na povabilo k sodelovanju z veseljem odzovejo. Samo v Celju bo v Tednu ljubiteljske kulture 2016 okoli 20 kulturnih prireditev.

banner-uniforest-prodajalna-husquarna-kosilnice-marec-2020

Slavnostno odprtje tedna ljubiteljske kulture v knežjem mestu bo danes ob 18. uri na ploščadi pred Celjsko kulturnico.

TINA STRMČNIK
Foto: Arhiv NT (GrupA)

plesni_forum_pika_amen_stop_gr_5313
Ljubiteljski kulturniki na področju vokalne in instrumentalne glasbe, gledališča, lutk, folklorne, likovne in literarne dejavnosti, plesa in filma, vsako leto po vsej državi pripravijo okoli 25 tisoč odrskih predstavitev, prireditev in razstav. Letno te dogodke obiščejo skoraj 4 milijoni obiskovalcev.