Šaleška dolina: Podražitve ogrevanja še nekaj časa ne bo

13:09

Kljub podražitvi cen energije, ki jo je pred kratkim napovedala Termoelektrarna Šoštanj, ostajajo stroški za odjemalce daljinskega ogrevanja v Šaleški dolini do nadaljnjega nespremenjeni. Občine soustanoviteljice, ki s subvencijami nosijo breme podražitve, sicer napovedujejo, da razlik do višje nakupne cene ne bodo zmogle pokrivati več dolgo.

Končni uporabniki gospodinjskega, poslovnega, ostalega ter industrijskega odjema toplotne energije v Šaleški dolini bodo plačevali nespremenjeno ceno. Velenjska občina je gospodinjskim in poslovnim odjemalcem doslej prispevala slabe štiri evre na megavatno uro. V sosednjem Šoštanju je zaradi neuveljavljene polne cene daljinskega ogrevanja vsako povprečno gospodinjstvo letno prihranilo 47 evrov. Bodo občine sedaj subvencijo še povišale? Direktor velenjske komunale Gašper Škarja, pravi, da je o tem prehitro govoriti. “Januarja bomo videli, kako bomo sanirali razliko med nakupno in prodajno ceno.” Škarja je še pojasnil, da je Teš ceno toplotne energije podražil zaradi nakupa emisijskih kuponov. Ti so bili za proizvodnjo toplotne energije doslej brezplačni. Do leta 2020 se bodo količine brezplačnih kuponov zmanjševale. “O razlogih zato želimo vprašati odgovorne na pristojnih ministrstvih in videti, kakšni so možni ukrepi,” je še dejal.

Predstavniki komunale in občin ustanoviteljic pozivajo predsednika vlade k sprejetju ukrepov glede emisijskih kuponov. Poudarjajo, da ne pristajajo na plačevanje kuponov, katerih sredstva bodo namenjena za financiranje projektov iz podnebnega sklada. Zahtevajo tudi odgovornost glede zavajanj, povezanih z blokom šest. Napovedi strokovnjakov o zadostnih zalogah premoga, o njegovi vzdržni ceni, o režimu obratovanja blokov in o finančni vzdržnosti investicije, se namreč izkazujejo kot neresnične. O vsem tem je župan Mestne občine Velenje Bojan Kotnič poslal tudi odprto pismo direktorju Holdinga slovenskih elektrarn.

TS
Foto: SHERPA_MG_5972