Zagate z dostopom za invalide v Stari grofiji

V Pokrajinskem muzeju Celje za zunanje dvigalo dobili negativno mnenje območne ZVKDS

7:55

Poslopje Stare grofije, kjer ima svoje prostore Pokrajinski muzej Celje je izjemna kulturno zgodovinska stavba, z imenitnimi zbirkami. Z novim razstaviščem pod zemljo, kjer bodo in situ predstavljene izjemne arheološke najdbe iz rimskega obdobja, bo Stara grofija še pridobila na pomenu. A stavba nima urejena dostopa za invalide in gibalno ovirane osebe.

Stara grofija
Stara grofija

Na zadnji seji celjskega mestnega sveta je Matej Lednik, svetnik Celjskega županove liste na Pokrajinski muzej Celje naslovil vprašanje, kaj bodo storili, da bo dostop omogočen tudi gibalno oviranim obiskovalcem, kar nenazadnje zahteva tudi evropska zakonodaja.

Kot je povedal Stane Rozman, direktor Pokrajinskega muzeja Celja, je dostopnost Stare grofije za invalide že vseskozi veliko vprašanje, še posebej pa je postalo aktualno ob odkritju rimskih fresk ob prenovi trga. V muzeju so s problematiko seznanili ustanovitelja, celjsko občino in za mnenje glede ustrezne rešitve zaprosili območni zavod za varstvo kulturne dediščine.

“Kajti želeli smo, da bi dvigalo, ki bi najmanj posegalo v prostor in ki bi bilo najbolj učinkovito, bilo postavljeno na vzhodni strani Stare grofije, kjer je nekoč, pred drugo svetovno vojno,  stala stanovanjska hiša. Žal smo od območnega zavoda za varstvo kulturne dediščine, na veliko presenečenje vseh našh kolegov v muzeju, dobili negativno mnenje, da postavitev ni mogoča. Iz zavoda so nam podali možnosti, da lahko to naredimo kako drugače, znotraj arkadnega hodnika oziroma stavbe, v os t.i Gallove sobe,” je povedal Stane Rozman.

V muzeju menijo, da to mnenje, milo rečeno,  ni bilo dovolj dodelano, kajti, kot je še dejal Stane Rozman, pri vzpostavljanju hodnika v lapidarij so ugotovili, da je bila Stara grofija grajena v dveh etapah in da njena statika ni taka, ki bi omogočala preboje.

“Za mnenje smo vprašali tudi strokovnjaka za statiko, ki je prav tako podal možne rešitve, obenem pa je tudi opozoril, da bodo lahko posledice za samo Staro grofijo nepovratne. V muzeju se tega zavedamo, zato na račune ene možnosti ne bi želeli uničiti celotno Staro grofijo. Gre pa za izjemen spomenik v celoti, ne samo za razstavišča,” je še dejal Stane Rozman. Kako

Za torej izjemen spomenik ne le lokalnega, marveč tudi državnega pomena.

ROBERT GORJANC

Foto: SHERPA

 

banner-ntrc-martinovanje

Deli