Življenje posameznikov za železno zaveso

14:35

Repertoar SLG Celje ostaja družbeno kritičen tudi v novi sezoni. S prvo predstavo Naše skrivnosti madžarskega režiserja in igralca Bele Pinterja, obravnava teme, ki so v družbi tabuji: vpliv tajnih služb na življenje posameznika, sumničenja in izdaja najbližjih, pedofilija. Premiera drame, ki je postavljena v čas komunistične prevlade, bo v četrtek 13. septembra.

press-SKRIVNOST-foto-babnik-highres-02
Foto: Jaka Babnik

Naše skrivnosti je sodobna drama Bele Pinterja, enega najbolj znanih svetovnih režiserjev in igralcev, ki ima v Budimpešti svojo skupino, s katero je gost številnih mednarodnih evropskih festivalov. Sama igra se dogaja v začetku osemdesetih let, ko je Madžarska še trdno vpeta v komunističen sistem, pravi upravnica SLG Celje Tina Kosi.

Drama razpre tudi problem pedofilije.

V vlogo Istvana, pedofila je stopil Vojko Belšak. Čeprav je igrati vlogo, pri kateri kot igralec težko dobiš empatijo občinstva, dramo Naše skrivnosti odlikuje hiter ritem in zanimivi preobrati, zato vloga pedofila za Belšaka ni bil prehud zalogaj.

Ena največjih kvalitet drame je tudi ta, da kljub težkim temam ne izgubi občutka za humor in ironično distanco. Bela Pinter je tudi poudaril, da je za vsakogar v družbi koristno razumeti škodljive učinke zatiralne avtoritete ter da je raziskovanje preteklosti dolžnost tako posameznika kot tudi umetnika.

Deli