Žličarjeve jaslice v Dobju postavljene že tretje leto

14:54

Misel, da bi v Dobju postavili takšne ali drugačne jaslice, so zavzeti posamezniki negovali že dolgo. Srečno naključje je v Dobju dalo domicil nekdanjim Žličarjevim jaslicam. Te so v Šentjur pred leti hodili gledat obiskovalci iz vse Slovenije. Družina Frece s prijatelji to tradicijo zdaj nadaljuje v Dobju. Že ob blagoslovu jaslic so se zbrali krajani od blizu in daleč.
Žličarjeve jaslice sta v hiši na obrobju Šentjurja dolga leta postavljala oče in sin Bernard in Janko Žličar. V najboljših časih so se jaslice razprostirale na 170 kvadratnih metrih površine v več prostorih. Vsako leto sta dodala nekaj hišic, mlinčkov in prizorov ter vsako leto s ponosom pripovedovala, koliko prikolic maha sta nabrala in koliko tednov sta porabila za postavitev znanih prizorov. Po smrti očeta Bernarda sin Janko zahtevnega dela ni več zmogel. Pobudo za ponovno postavitev jaslic je prevzel Peter Frece, sicer tudi predsednik Kulturnega društva Dobje. Z družinskimi člani in s prijatelji je član tudi vseh drugih društev v kraju, od gasilcev do ljubiteljev Tomosovih »štirjakov«.
»Z združenimi močmi smo jaslice postavljali skoraj tri tedne. Vsako leto poskušamo dopolniti postavitev, jo razširiti in dodelati. Letos imamo precej novih figur, zelo lepo scensko poslikavo, prizor rojstva tudi pred vhodom in še bi lahko naštevali,« pravi Frece. Preteklo soboto so jaslice blagoslovili in se ob krajšem kulturnem programu, toplih napitkih in prigrizku družili celo popoldne. In prav takšni trenutki Freceta ženejo, da mu načrtov ne manjka že za prihodnje leto. »Rad imam svoj domači kraj in zato se trudim, da se tu vedno kaj dogaja.«
Do praznika Svetih treh kraljev si je mogoče jaslice ogledati v hiši nasproti gostišča Pri Marjanci v Dobju ob cesti Šentjur–Planina. Ob delavnikih so odprte med 16. in 20. uro, ob koncih tedna in praznikih med 10. in 20. uro.
StO
Foto: MF