Drugi krog na Celjskem prinesel nova županska imena

19:01

Volivci v 56 slovenskih občinah so danes v 2. krogu volitev izbirali nove župane za prihodnji štiriletni mandat. Na Celjskem je bil drugi krog županskih volitev danes v Braslovčah, Gornjem Gradu, Šmarju pri Jelšah, Slovenskih Konjicah in Vitanju.

V Gornjem Gradu so volivci za novega župana izvolili Antona Špeha, prejel je 51,57 odstotka glasov. V drugem krogu se je pomeril z dosedanjim županom Stankom Ogradijem. Špeh se je v gornjegrajsko občino priselil iz bližnje občine Ljubno, kjer je bil v prejšnjem mandatu podžupan.

Zanimiv preobrat se je zgodil tudi v Vitanju, kjer je vodenje občine danes prevzel Slavko Vetrih (68,24 %), ki je občino že vodil, in sicer pred dosedanjim županom Mirkom Polutnikom.

Novega župana so dobili tudi v Slovenskih Konjicah. Dosedanji župan Miran Gorinšek bo moral vodenje občine prepustiti Darku Ratajcu (52,56 %), dosedanjemu direktorju Zdravstvenega doma Slovenske Konjice.

V Šmarju pri Jelšah je zmagal Matija Čakš (67,34 %), pred Davidom Stupico. Dosedanji župan Stanko Šket na tokratnih volitvah ni kandidiral.

Novega župana so dobili tudi v Braslovčah. To je postal Tomaž Žohar, ki je prejel 54,44 % glasov.

Upravna enota Celje, predčasne lokalne volitve
Foto: arhiv NT&RC

Volilna udeležba današnjega drugega kroga volitev je bila nekoliko slabša kot pred dvema tednoma. Danes je svoj glas oddalo dobrih 46 odstotkov volilnih upravičencev, v 1. krogu pa dobrih 51 odstotkov volilnih upravičencev.

BA

Deli